Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

 

Ponihaan Fränk

 

 • nimi: Ponihaan Fränk
 • lempinimi:  Fränk
 • ikä: 14.12.1999
 • rotu: Puoliverinen
 • säkä:  160.5
 • sukupuoli:  ruuna
 • omistaja:  Ponihaka
 • hoitaja:  Tepa
 • valmentaja:  Anu Pulkkinen
 • koulutustaso:  He: HeA  Re: 100cm

 

 

Luonnekuvaus:

Yleisesti Fränk on mukava ja pehmeä ratsastaa, todella kiltti.

Ratsastettaessa Fränk on iso - ja pehmeäaskelinen, jonka vuoksi se sopii askellajiharjoituksiin hyvin. Laukka on ihanan liidokas eikä ruuna viitsi paljoo turhia pukitella. Esteillä se hyppää hyvin, jos ratsastaja on tarkasti mukana, eikä heilu selässä. Koulussa Fränkkiä täytyy työstää jotta siitä saa erittäin hienon, jos vaan jaksaa yrittää, hevosesta tulee todella upea! Maastoillessa Fränk innostuu helposti, mutta hyvällä ratsastajalla pysyy kuitenkin hallinnassa.

Hoidettaessa Fränk on todella kiltti ja suloinen, vaikka Fränk onkin isoin heppa talliltamme. Ruuna tykkää liikunnasta, ja se pysyy juoksutuksessa kiltisti ympyrällä ja tekee mitä täytyy. Joskus loimi voi olla hankala juttu, koska Fränk ei tykkää jos jotain lysäytetään nopeasti sen selkään, joten huolillisuutta loimituksessa! Taluttaessa Fränk tulee kiltisti vierellä, mutta on valppaana koko ajan. Hermostuessaan pitkillä matkoilla voi ruuna alkaa ravata, mutta topakka ei lopettaa nämä touhut.

 

Muuta muistettavaa:

 • estetunneille jännesuojat etusiin
 • alle +10 vihreäruudullinen fleece-loimi, alle +4 siniraidallinen toppaloimi
 • talvella jos maa on jäässä, ulos ruskeat eskadonin putsit ja jännesuojat kaikkiin jalkoihin.

 

Ruokapäiväkirja:

Klo 7.00:  1,5kg esikuivattua heinää, 1 litra kauraa ja 0,2 litraa Speed Power - energian täydennys rehua, 0,2 litraa prixiä

Klo 12.00:  1kg kuivaheinää ja 1 litra kauraa

Klo 15.00:  magnesiumia, 0,20 litraa melassia, 2dl pellavaa, Chevinal Plus - vitamiini ja hivenainelisää, 1 dl kauraa ja 1 kg kuivaheinää

Klo 20.00:  2,3kg kuivaa ja esikuivattua heinää, 1 litra prixiä, 0,2 litraa Racing Power - energian täydennys rehua. 

 

SUKUTAULU 

I.  Frankenstein

ii.  Feranndo II Iii. Felix
Iie.  Donna III
Ie.  Teina Iei.  Toksen
Iee. Taina
E.  Fairyel Ei. Farmont Eii.  Fenix
Eie. Monda
Ee.  Fandy Eei.  Dydy II
Eee.  Fabienne

 

Vieraskirja  1  2  > [ Kirjoita ]

Nimi: Tepa

28.02.2012 14:42
28.2.2012 Ilman satulaa (kunnon tarina)
No en kauaa pystynyt olemaan poissa, ei voi mitään. :D Tänään aika rennosti ilman satulaa Aukun ja Petran kanssa, Anni tietysti piti tuntia. :)

En harjannut mitenkään erityisen hyvin, kunhan sain karvan puhtaaksi. Lähettiin joskus ennen puol kolmee maneesille, alotettiin jumppaamalla ite selässä. Sitten ravia "ilman käsiä", Fränk oli tosi rento ja tuntu tykkäävän kun ei tarvinnu tehä mitään hirveitä töitä. Sitten tällästä perus pelleilyä lopputunnista, tipahdin kerran kun mentiin takaperin ravia. Laukat aluks ihan normisti, sitten ilman käsiä. Tultiin myös pieni ristikko pari kertaa, joista toinen kerta oli ilman käsiä. Anni keksi meille kyl aika paljon tehtäviä, mut Fränk oli tosi hyvä ja totteli apuja! Tallissa jätin syömään heiniä, ei kummempaa.

Nimi: Tepa

10.02.2012 15:22
8.2.2102 Maastossa (kunnon tarina)

Tänään tulin nyt viimeistä kertaa tallille, kun lopettelen ainakin toistaiseksi hoitamisen kokonaan. Fränk oli tuttuun tapaan alkuhoidoissa rento ja antoi tehdä kaikki hoitotoimenpiteet. Kaikki suju hyvin, päästiin aika nopeesti lähtemään maastoja kohti. Aluks mentiin ihan normitietä, sitten mettän kautta rämpimällä taas paremmalle tielle, jossa otettiin pitkä pätkä ravia. Laukat mentiin laukkasuoralla, Fränk innostui niin paljon ettei suoralla jaksanut odottaa apujani vaan lähti itsekseen kiitolaukalla toiseen päähän. :D Oli kivaa virkistystä, palattiin pikkuhiljaa tallille. Rauhassa hoidin ruunan kamat pois ja annoin paljon porkkanaa.

Saara lupasi pitää Fränkin "varattuna" pari kuukautta, jos saisin innostuksen takaisin. Toivotaan että näin käy, vaikka en enään hoidakaan niin en osaa ruunaa kuvitella jonkun muun hoidokkina.. :D

Nimi: Tepa

14.01.2012 10:48
14.1.-12 Koulua

Kunnon pakkasen saattelemana tulin jo aika aamusta tallille. Fränk söi vielä päiväheiniään, joten sain harjailla ruunan rauhassa. Oli kivasti, ja tuntui taas innostuneelta kun pääs liikkumaan. Setvin huolella harjan ja hännän, kun sitä en niin usein tee. Sitten varusteet päälle ja maneesiin. Kaarrossa Fränk ei meinannut pysyä paikallaan ja lähtikin heti kävelemään kun oli tilaisuus, mutta muuten kaikki meni ihan jees.

Alkuun tehtiin paljon peruutuksia ja pysähdyksiä, jonka jälkeen otettiin ravi-käynti-pysähdys-siirtymisiä. Lopulta tehtiin niin että otettiin suoraan ravista seis ja siitä raviin. Tehtävä onnistu ihan hyvin, ja Fränk jakso kuunnella ohjeita kärsivällisesti. Rupes pikkuhiljaa myös myötäämään niskasta ja takajalat rupes toimimaan. Kun ravi rupes tuntuun kivalta, otettiin myös voltit mukaan. Fränk taipu kivasti ja oli heti alussa kuulolla. Käyntitauon jälkeen työstin laukkaa lähinnä kolmikaarisella ja ympyröillä, otettiin aina kahen raviaskeleen laukkavaihdot. Ruuna oli hieno. :) Kerran päästeltiin myös koko maneesi ympäri, ja sitten loppuraveissa tehtiin aika paljon erilaisia ratsastusradan teitä. Loppukäynnit käytiin köpöttelemässä lähimaastoissa, oli pirtee pakkaspäivä! Tallissa hoitelin hyvin, laitoin loimen niskaan ja vein sitten tarhaan. Pistin ruuat valmiiksi oven taakse ja menin vielä ratsastamaan Wintiön.

Nimi: Tepa

13.01.2012 21:34
13.1.2012 Maastoilua

Olin älyttömän innoissani päästessäni taas pitkästä aikaa Ponihakaan. Hain Fränkin heti sisälle, heitin loimen kuivumaan ja hoitelin rauhassa. Ruuna oli ihan rauhallisesti, mitä nyt vähän pyöri. Sitten varusteet vaan päälle, puin ittelleni heijastinliivin kun alko hämärtään ja ajattelin käydä vähän maastossa. Mukaan saatiin lopulta, pienen taivuttelun jälkeen, myös Petra ja Curre.

Alkuun käveltiin ihan rauhassa erilaisia polkuja pitkin, kunnes huomattiin keskellä tietä suuri puunrunko. Eipä oikein kiertoteitä ollut, joten takasin vaan.. Ravailtiin ja kahlailtiin eri paikossa, sekä välillä myös käytiin kiipeilemäsäs käynnissä jyrkkiä mäkiä ylös. Fränk oli innoissaan ja pärsky paljon! Annettiin hevosten sitten kävellä jonkin aikaa pitkin ohjin leveetä tietä pitkin. Hirvee lumimyräkkä alko hirveesti painaan päälle, ja tuulikin tuntu olevan vastaan.. Aina niin urhoollisesti jatkettiin matkaa aina ensimmäiselle pellolle asti, jossa otettiin pari kunnon spurttia. Hevoset nautti kun pääs päästeleen! Kerran myös kierrettiin hallitussa laukassa peräkkäin koko pelto ympäri, lumi pöllysi kunnolla. :) Lopulta lähdettiin ravaamaan kotia kohden, Fränk olisi kyllä mielellään mennyt enemmänkin!

Talliin päästiin lumen täyteisinä, oli ihana palata lämpimään sisälle.. Riisuin Fränkiltä varusteet ja heitin fleeceloimen niskaan. Autoin illalla vielä vähän ruokinnassa, sekä hellin tietysti ruunaa, heti kun olin vielä liikuttanut Wintiön. Lopulta lähdin sitten lumimyräkkää uhaten köpöttelemään bussipysäkille.. Loppujen lopuksi oikein onnistunut päivä, vaikka 13. perjantai olikin!

Tässä tää eka "kooste", huomenna varmaan kirjottelen jostain koulutreenistä. (:

Nimi: Tepa

06.12.2011 20:12
5.12.2011 Juoksutus
Tänään ihan juoksutus, kun en enään ehtinyt ratsastamaan. Sai päästellä turhimmat energiat pois. Ei nyt mitään kummempaa, tallissa hoitelin hyvin ja annoin Saaran pyynnöstä iltaruuat nenun eteen.

Tallikisat meillä meni Fränkin kanssa hyvin, mm. voitto tuli Vaikea B, ja yllättävän hyvin meni korkeammatkin esteet vaikken paljoa ollutkaan treenaillut. :)

Nimi: Tepa

11.11.2011 12:36
11.11.-11 Maastossa!
Oltiin maastossa Annin ja Baltsun kanssa. :-) Meni toosi kivasti ja pehmeesti, kerran lähti uudella laukkasuoralla kiitolaukalla ja pukitellen kun säikähti lintuja, mut muuten pysy koko ajan hanskassa. Alkuun käytiin vähän kiipeilemässä mäkeä ylös ym. Mentiin myös rämpimään keskelle mettää Annin päätöksestä ja tälläin. Meinasin säikähdyksen aikana tipahtaa, mut pysyttiin sit molemmat kyydissä ja saatiin hevoset hanskaan. Tallissa pesin huolella lämpimällä vedellä ja laitoin loimen selkään. Tein ruoat valmiiksi ja tiputin muutaman porkkanan palan mukaan. Oli paras, kuten aina! ;)

Nimi: Tepa

07.11.2011 21:19
7.11.2011 Kavaletteja + alkulämpät maastossa
Alkuun käytiin vähän purkamassa energiaa maastossa, laukattiin kerran pelto ympäri ja muuten ravailtiin paljon ja tietty käveltiin. Käytin peltoo hyväkseni ja tein paljon pieniä voltteja, ympyröitä ja kaarevia uria. Vauhti oli alkuun aika luja, mut sit kun palattiin maneesiin kulki kun unelma! :--) Meni tosi hyvin kaikki kavalettitehtävät, pari kolautusta tuli vaan. Olin supertyytyväinen ruunaan! Tallissa pesin kunnolla hien pois ja jätin syömään sitten kesken jääneitä päiväheiniä. Tein iltamössöt valmiiks.

Nimi: Tepa

05.11.2011 22:31
5.11.-11 Puomeja

Mentiin ihan perusratsi, jonkin verran puomeja. Alkuun sain taas kunnolla määrätä kuka käskee, pojalla oli vähän vauhtia, mutta pehmeni tosi nopeesti ja meni kivasti pyöreeks. :) Mentiin viiden puomin sarjaa pituushalkasijalla ja yhtä yksittäistä ravissa. Meni kivasti. Laukat otettiin eka ympyrällä, kun tunti olevan ylimäärästä energiaa, ja kun tuntu olevan hanskassa, annoin vähän vapaantuneemmin menna uraa pitkin. Laukassa kerran "säikähti" sinikeltasta puomia ja lähti siitä sitten pukkilaukalla maneesin toiseen päätyyn, mentiin heti uudelleen ja hyvin suju. Ei mitään kummempia "puomiratoja" menty, ihan normiridaus. Tallissa heitin loimen selkään ja tein ruuat.

Nimi: Tepa

17.10.2011 23:06
17.10.2011 Estetunti 80cm!
Oli siis se kisajunnujen tunti tänään. :) Fränk oli jo tallissa kun sää oli niin kurja, hoitelin sitten alkuun huolella. Oli kiltisti karsinassa eikä yrittäny mitään erityistä. Kun päästiin tunnille, alkuun mentiin aika paljon pitkällä ohjalla ja tehtiin istunnalla paljon hommia, siirtymisiä ravista käyntiin jne. Laukat otettiin aika lailla suoralla uralla. Tänään hypättiin sitten erikoisesteitä, trippeliä, viuhkaa, muuria ym. Fränk oli ihan super, ei kieltäny kertaakaan ja hyppäs muutenkin hyvin. Muutaman kerran askel lähti liian kaukaa tai liian läheltä, mut ne korjattiin seuraavaks kerraks. :) Loppuverkat mentiin rauhallisesti, hoitelin sitten tallissa ja heitin loimen selkään. Tein ruuat valmiiksi. Oli paras. :3<3

Nimi: Tepa

16.10.2011 23:09
16.10.2011 Maastossa!
Pitkästä aikaa taas Ponihaassa. :) Lähettiin maastoilemaan ft. Petra ja Anni. Fränk oli kieltämättä vähän menossa, sain kuitenkin iha kivasti hallinnan. Käytiin uudella "laukkasuoralla" päästelemässä vähän, oli kivaa! Heitin loimen selkään tallissa ja heitin pari ylimääräistä porkkanaa ruokiin... Huomenna mennään varmaan jo tunnillekin niin alotetaan taas tää treenaus!

©2019 Ponihaka - suntuubi.com