Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

 

Ponihaan Sefir

 

 •  nimi: Ponihaan Sefir
 • lempinimi: Seppo
 • ikä: 2.8.2007
 • rotu: Tilastohevonen
 • säkä:  153
 • sukupuoli:  ruuna
 • omistaja:  Ponihaka
 • hoitaja:  Lotta ja Petra
 • valmentaja:  Saara
 • koulutustaso:  He: HeC  Re: 70cm

 

  

Luonnekuvaus:

Yleisesti Seppo on nuori ja vaikea ratsastaa, jonka vuoksi tämän hepanlaiskimuksen selkään ei aivan kuka vaan pääsekkään. Perusolemukseltaan Seppo on kiltti ja sympaattinen.

Ratsastettaessa Seppo on joinain päivinä laiska, kulkee pohkeen takana ja tuntuu alkuun tahmealle. Joinain päivinä taas ruuna vie ratsastajaa ja hyppää kuin unelma pieniä esteitä. Seppo on siis todella nuori, mutta kulkee nätisti jo kaula muodossa jos sitä osataan hakea oikein. Hevonen ei siis ole mikään automaatti, ja ratsastaja tietää tehneensä jotain oikein kun ruuna kulkee oikein päin vikuroimatta. Esteillä Seppo on aika vauhdikas, mutta nuoreen ikään kuuluu epäillä kaikkea, joten ratsastaja saa olla aika tarkka, keskittyä koko ajan ratsastukseen ja hevoseen. Koulussa ruuna on eteenpäin pyrkivä, joskus sattuu olemaan laiska, mutta ei kovin usein. Seppoa pitää ratsastaa enemmän istunnalla sekä pohkeella, kuin ohjalla. Jos ohjaan jää kiinni ruuna vetää päänsä korkealle ylös, eikä suostu korjaamaan sitä vasta kun ratsastaja on tajunnut virheensä. Asetuksen kanssa saa olla myös aika tarkkana sekä laukka-apujen, laukan pitäisi nousta kunnolla takaata ja vielä oikea laukka, joskus Seppo saattaa tarjota aika pitkään väärää. Puomeilla ruunan jalat menevät välillä sekaisin, ellei ratsastaja osaa pitää tempoa oikeana koko suorituksen aikana. Jokaisen hyvän suorituksen jälkeen ruunaa voi taputtaa kaulalle ja palkita sisäohjan löysäämisellä, jolloin paine vapautuu, Seppo tietää mitä ratsastaja haluaa, ja osaa odottaa palkintoa jo valmiiksi.

Hoidettaessa Seppo on oikein kiltti, varusteiden laitossa ei ole mitään ongelmia, paitsi kylmiä kuolaimia ruuna ei ota suuhunsa. Perheen pienimmätkin voivat tulla taputtelemaan, sillä Seppo tykkää olla huomion keskipisteenä ja rakastaa rapsutuksia. Seppo osaa silti olla myös rasittava hoidettaessa, se availee solmuja ja häiritsee hoitajaa kaikenlaisilla jekuilla. Tarhassa lempipuuhaa on riimun avaaminen, se löytyykin yleensä otsalta ulkoilupäivän jälkeen. Hoitoon kannattaa suhtautua että antaa lapsen leikkiä kun on vielä pieni. Selkään noustessa tarvitaan yleensä joku pitämään, koska ruuna pyörii paikallaan aika useasti ilman avustajaa. Pestäessä kastellaan ensin sieni ja sillä huuhdotaan, koska Seppo ei vielä ole tottunut vesiletkuun mutta se on työn alla. Taluttaessa ruuna kulkee oikein rauhallisesti vierellä eikä yritä kiskoa ruoholle, ellei hoitaja siihen anna lupaa. Eli kiltti ja huomaavainen ruuna, joka osaa leikkiä hoitajan kanssa.

Muuta muistettavaa:

 • estetunneille jännesuojat kaikkiin jalkoihin, koulussa voi olla ilman mitään tai pinteleillä.
 • alle +10 ruskearuudullinen fleece-loimi, alle +4 siniraidallinen toppaloimi kaulakappaleella. Sateella harmaaoranssi sadeloimi.
 • talvella jos maa on jäässä, ulos putsit ja jännesuojat kaikkiin jalkoihin.
 • ratsastukseen martingaali kaulaan.

 

Ruokapäiväkirja:

Klo 7.00:  1,2kg kuivattua heinää, 1 litra kauraa ja 0,2 litraa Speed Power - energian täydennys rehua, 0,25 litraa prixiä

Klo 12.00:  2kg kuivaheinää ja 1 litra prixiä

Klo 15.00:  magnesiumia, 0,20 litraa melassia, 2dl pellavaa, Chevinal Plus - vitamiini ja hivenainelisää, 1 dl kauraa ja 1,3 kg kuivaheinää

Klo 20.00:  2,3kg kuivaa ja esikuivattua heinää, 1 litra kauraa, 0,2 litraa Racing Power - energian täydennys rehua

 

SUKUTAULU 

I. Sommertraum

ii.  Tadis Iii. Torvello II
Iie.  Deena
Ie.  Soona Iei.  Sogotte
Iee.  Celeste
E.  Serena Ei.  Navanette Eii.  Nambo
Eie.  Netta
Ee.  Siiri Eei.  Cosko
Eee.  Iida I

 

Vieraskirja  1  2  3  4  5  6  > [ Kirjoita ]

Nimi: Petra

20.03.2012 18:45
17.3.2012 Harri Niemisen estevalmennus 60-80cm!

Oltiin sitten Marin kanssa kahdestaan yhdessä neljästä valmennusryhmästä. Mari tuli Waltsulla, joten kuten arvata saattaa välit olivat aika pikkaset meille Sepon kanssa, vaikka Waltsu ottikin kaksi ylimääräistä askelta jokaisessa :) Laittelin Sepon kuntoon käytävällä, poju ei ollut ulkona tänään kun aamulla jolloin oli vähän pakkasen puolella, jonka vuoksi se ei ollut edes kurainen ja sain laitettua mansikin nopeasti kuntoon :) Verkkailtiin sitten Marin kanssa kentällä, tein ihan perusjuttuja, vähän laukanvaihtoja radan poikki ja parit väistöt. Maneesissa otettiin ekaks ravissa molemmat minä ja Mari omilla ympyröillä ristikkoja. Sepolla meni suht kauan tajuta että niiden jälkeen ei tosiaan pitänyt siirtyä laukkaan, ja saatiinkin sit lopussa tosi hyviä pätkiä! Alettiin hyppäilemään erilaisia tehtäviä ensin 60cm esteillä, pari oli ristikkoina. Seppo oli ihan superi, väläytteli semmosia vaihtoja ja laukka on muutenkin tosi hyvänä nyt, eteenpäin pyrkivää ja muutenkin heppa tosiaan kantaa itteään! hieno:) Otettiin sit 70-80cm rataa lopuks, tässäkään ei minkäänlaista ongelmaa, Seppo oli vaan tosi voimakas edestä, mutta parempi sekin kuin että saisi potkia ja repiä suuta :D Otettiin sit loppuverkat ristikoilla > talliin ja laitsalle illaks.

Nimi: Petra

20.03.2012 18:36
*1.-15.3 Ponihaalla oli lomaa*

Nimi: Petra

26.02.2012 18:52
26.2.2012 Puomijuttuja!

Lotta kävi eilen ratsastamassa Seppoa, mutta ei ole näköjään vielä kirjottanutkaan siitä tänne. Menin kuitenkin tänään puomeja, koska Lotta meni eilen koulua.
Seppo oli pihalla ollut kuulemma ihan villinä, vaikka onkin ollut nyt jatkuvassa, aika raskaassa liikutuksessa niin silläkin on kyllä alkanut nää kevään merkit näkyä :D Kävin maneesilla laittamassa puomeja, pituushalkaisijalle yhden pituussuuntaan ja yhden lyhyensivun keskelle, sekä kolme ilman välejä pitkälle sivulle, jota mentäisiin suht pienillä askeleilla. Kävin hakemassa Sepon sisään ja laitoin käytävällä, luojan kiitos ruuna muutti joululomalla yksityispuolelle, sillä nytkin tuntisaripuolella oli tungos tunnilta palaavista ratsastajista.
Menin sitten maneesille ja aloitin tekemällä alkuverkat, eli kaikki askellajit vaan läpi eikä mitään kunnon hommia. Aloin sitten ravissa ensin etsimään kunnon tuntumaa, vaihtelin suuntaa pituushalkaisijalla olevalla puomilla, ja tein aina kulmiin pieniä voltteja. Seppo alkoi taipumaan tosi nätisti suunnanmuutoksien jälkeen, joten treenasin vielä vähän pysähdyksiä ja siirryin laukkatehtäviin. Tulin ympyrällä pituushalkaisijalla sekä lyhyelläsivulla olevia puomeja, laskin aina askeleet molempiin kaariin että niihin tulisi samat. Sain Sepon aika tasaiseksi, joten tehtävä onnistui paremmin kuin olisin luullut! Tulin sitten vähän laukanvaihtoja vielä puomin kanssa ja ravissa kolmen puomin linjaa, hyvin meni vaikka Seppo ei ollutkaan mitenkään erikoisen loistava. Otin vielä loppukäynnit maastolenkillä, sillä keli oli kuitenkin suht hyvä.
laitoin ponin pois tallissa antaen samalla ruuat :)

Nimi: Petra

26.02.2012 18:45
24.2.2012 Estekisat Marengossa, 50cm!

* tuloksia ei ole vielä tullut, joten kirjoittelen niistä sitten myöhemmin lisää!

Nimi: Petra

21.02.2012 16:38
21.2.2012 Estetreeniä

Päätin tänään vahvasti hypätä, koska ei olla siis ikuisuuksiin oltu edes estetunnilla.. oma moka! No mutta kävin rakentamassa maneesille kunnon esterataa, yksi jumppa pelkästään ristikoista ja puomeista pitkälle sivulle ja sitten 50-70cm korkuisia esteitä muuten. Laittelin Sepon kuntoon ja lähdettiin sitten maneesille, jossa saatiin olla vielä ihan rauhassakin :)
Verkkailin hyvin kaikki askellajit läpi, kirjaimellisesti. Otin asiakseni tosissaan vaatia kaikki, reagointi piti tulla ja sieltähän se nopeasti tulikin! Tulin ensin ristikkopuomijumppaa ravissa sisään, siitä alettiin pikkuhiljaa nostaa laukkaa ja Seppo saikin eri välejä hienosti kasaan, osaa nykyään hahmottaa jo paikkaakin tosi nätisti. Aloitin sitten lepotaukojen jälkeen hyppäämällä kaikki esteet kerran läpi, sitten aloittelinkin jo pientä radantynkää minkä esteiden väliin sain. Seppo meni toosi näppärästi, siitä tulee vielä hieno estehevonen :) Lopeteltiin sitten verkoilla ja vein siitä ruunan talliin > pihalle.

Nimi: Petra

21.02.2012 16:33
18.2.2012 Reipas hikimaasto!

Koulukisojen jälkeen Seppo sai riehua pari päivää pihalla kavereiden kanssa, Saara oli juoksutellut ponia ja Lottakin käynyt harjailemassa. Ajattelin tänään lähteä vetämään oikein kunnon maaston, mitä ei olla sitten lumien tehtykään. Laittelin Sepon sitten iltapäivällä kuntoon käytävällä, oli tosi nätisti! En ottanut loimea ollenkaan, pakkasta oli noin -5 astetta enkä halunnut että ruuna läkähtyy lenkin aikana. Lähdettiin sitten köpöttelemään maneesin ja kentän välistä menevälle suht leveälle maastopolulle. Siinä sitten otin muutamat ravipätkät, jonka jälkeen nostin jo laukkaakin. Välissä kerettiin hetki kävellä, kunnes lähempänä rantaa alkoi tulla maastoesteitä. Seppo laukkasi korvat höröllä ja hyppi kaikki ihan innoissaan kunnon mahavaralla, koska sen on vielä hieman vaikea hahmottaa että esteitä on tosiaan metsässäkin.. hyvin silti päästiin ylitse kaikista :) Kävelin rannan ohitse ja mentiin sitten ruispellolle, jossa olikin hankea vähän enemmän ja vähemmän. Laukkailin siinä tosi pitkään, Sepolle tuli hirveä hiki loppuvaiheilla, ponin kaula oli ihan juovilla mutta sain ainekin laukassa pehmeäksi :D Käppäiltiin sitten hölköttely ravilla ja käynnillä takaisin tallille, jossa pesaisin kunnolla ja jätin syömään.

Nimi: Petra

15.02.2012 16:49
14.2.2012 Ystävänpäivän koulukisat, heC 2.sija 57.8%, C-merkki 56.8%

Oltiin siis Sepon kanssa Ponihaan kouluratsastuskisoissa, mentiin kaikki C ohjelmat :) Laitoin ruunan kuntoon karsinassa, siellä se oli jo vähän innoissaan pörheenä korvat hörössä kun käytävällä ramppas edestakasin porukkaa poniensa kanssa ja maneesilta kuulu kaiuttimista kisajuontoa. Kuitenkin ihan rauhassa oli eikä säheltäny mitään :)
Mentiin sit kentälle verkkailemaan, hienosti pystyttiin olemaan 10 muun ratsukon kanssa siinä samalla kentällä, vaikka kieltämättä oli aika ahdasta. Tein normiverkan, poni pehmeeks ja vaikempia asioita vielä hieman läpi > radalle.
Seppo oli molemmissa ohjelmissa oikeastaan tosi hyväkin :)! Pehmeä, tasanen, ravin lisäyksissä ei oikeen näkyny kamalasti eroa ja laukka olis saanut rullata paremmin, mutta ihan superhyvin Sepolta ja multa verrattuna aikaisempiin tuloksiin, napattiin vielä toinen sijakin helpossa C:ssä :> Hieno poni! Annoin kisojen jälkeen melassia ja laitoin kylmäkääreet, varmuuden vuoksi ;)

Nimi: Petra

15.02.2012 16:33
12.2.2012 Koulutuuppailua!

Menin taas tänään ratsastamaan Sepposen, ajattelin käydä läpi pääasiassa niitä C-merkin ja helpon C:een asioita, mutta samalla ratsastella jotain muutakin ettei ihan tule jo korvista sitä koulurataa :D
Hain ponin pihalta ja laittelin käytävällä kuntoon, kaikki muut olivat käyneet jo aikaisemmin maastossa, joten en saanut ketään innostettua lähtemään mukaan niin mentiin Sepon kanssa yksin maneesille, sillä tunnit olivat loppuneet ja se oli hoitajien käytössä. Aloittelin alkuverkkojen, eli siis kaikki askellajit rennoiksi, jälkeen ratsastamaan kolmikaarista, joiden kaaren sisälle voltti sekä keskelle volttia pysähdys. Seppo oli tosi hyvänä heti alkuun, tajusi tehtävän hienosti ja kantoi itse itseään, mitä on alkanut tekemään nykyään aina enemmän ja enemmän :) Pysähdyksissä tuli pientä steppailua, joten niitä työstelin siinä hieman kauemman aikaa kunnes se meni Sepon päähän että ei liikuta vaan seisotaan nätisti. Aloin sitten ravailemaan samalla kolmikaarisella, josta siirryin tekemään laukkavoltteja hieman isommin, eli melkeinpä aina pieni ympyrä, sillä volteilla Sepon on hankala taipua vielä laukassa.. Hienosti kuitenkin meni, joten aika nopsaan pääsin jo ratsastelemaan laukkalävistäjää ja niitä ympyröitä ravissa. Omakin istunta rentoutui hyvin leveän Sepon ympärille ja saatiin mun mielestä tosi hyvä fiilis kisoja varten :) Innolla odotetaan! Purin Sepon sitten tallissa ja jätin sen sinne, kun oli kuulemma ollut jo koko päivän pihalla.

Nimi: Petra

08.02.2012 15:41
8.2.2012 Estetunnilla 40-60cm

Mentiin taas tänään meidän vakkariryhmään hyppäilemään! Meitä oli neljä mun ja Sepon lisäksi, joten hyvin päästiin hyppimään sellaisella suht pienellä porukalla.
Seppo oli pihalla ollut koko päivän, koska aamulla kuulemma oli hieman ylienerginen karsinassaan ja piti kamalaa mekalaa, ties vaikka jollain tammalla olisi kiima :D Noh laittelin sen sitten kuntoon käytävällä ja mentiin maneesille.
Meillä oli kaarevalla kaksi noin 50cm pystyä, sekä yksi sarja ja yksi okseri pitkillä sivuilla. Otettiin alkuun ihan normaalit verkat, eli käynnissä muutamia väistöjä, kunnes siirtymät ilman jalustimia aina keskihalkaisijalla ja siitä jäätiin raviin. Seppo oli tosi nopea kerrankin pohkeelle, kun sitä vähän sieltä irrotteli. Ravissa tehtiin vähän voltteja ja tultiin niitä kaarevalla olevia matalia pystyjä jonossa, Seppo oli oikein fiksuna eikä ollut yhtään hämillään, kun valkassakin mentiin samankorkuisia ravissa. Laukkailtiin sitten molempiin suuntiin, Sepolla oli nostot vähän hakusessa, mutta kun herättelin sitä vähän raipan kärjellä koko loppu tunti sujui laukkojen kanssa ongelmitta :) Mentiin ihan loppuun vielä rataakin, meillä meni aika nappiin vaikka kolahtikin kaarevan ekalle. Tehtiin sit loppuverkat, aika samanlaiset kuin alussakin ja vein sitten Sepposen takaisin pihalle, kun oli niin lauha keli että pärjäs :)

Nimi: Petra

08.02.2012 15:36
4.2.2012 Maastossa taas jälleen :)

Pääsin suht aikaiseen tallille, siinä neljän jälkeen mutta viideltä kun oltiin laitettu Sofian kanssa ponit kuntoon käytävällä ja haettu ne pihalta niin eiköhän ollut jo pimeää :( Meinattiin lähteä tuuppailemaan sitten maneesiin tuntien jälkeen, mutta löydettiin satlarista kasa heijastimia ja laitoin Sepolle vielä heijastinloimenkin päälle, niin pärjättiin sitten niillä käydä peruslenkki kotipellolta polkuja pitkin kahden pellon kautta soratielle :) Seppo oli tosi fiksusti koko reissun aikana, vähän alkuun kummasteli putseja, mutta sopeutui niihin aika nopeasti! Pellolla ruuna oli ihan villinä, mentiin vaan hölköttelyravia siinä ja paljon laukkaa minihangessa, poni nautti :) Laittelin Sepon sitten tallissa syömään ja pesaisin vähän varusteita, kun näyttivät aika karuilta!

©2019 Ponihaka - suntuubi.com