Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

 

Balu

 •  nimi: Balu
 • lempinimi: Paavo, Balu
 • ikä: 2.7.2005
 • rotu: Ratsuponi
 • säkä:  143
 • sukupuoli:  ruuna
 • omistaja:  Ponihaka
 • hoitaja:  Lotta
 • valmentaja:  Anniina Pelto
 • koulutustaso:  He: HeA  Re: 100cm

 

 Luonnekuvaus:

Yleisesti Balu on kokenut mutta nuori pikkuponi. Ruunalla on vahvaa maastotaustaa ja se nauttii maastoilusta täysin rinnoin, myös koulupuolella poni on ikäänsä nähden todella taitava.

Ratsastettaessa Paavo on herkkä, sitä pitää ratsastaa enemmän pohkeella ja istunnalla kuin ohjalla, joten ketä tahansa keltanokkaa ei selkään voi laittaa hyvin tuloksin. Paavo kulkee oikeanlaisella ratsastajalla todella kauniisti peräänannossa ja pyöreässä muodossa. Poni taitaa kaikki väistöt jokaisessa askellajissa, niin sulut kuin avotkin. Kuitenkin ruuna on aika raaka ja hankala, sitä pitää ratsastaa oikein. Esteillä Paavo on vielä hieman kokematon se kuumuu aika herkästi mutta ponin voi kääntää pienestäkin kulmasta seuraavalle esteelle, juuri sen ominaisuuden vuoksi Balu taitaa aikaluokat helposti sijoittuen. Poni pääsee korkeitakin esteitä lennokkaalla hyppytyylillä, esteiden välissä vaan saa työskennellä paljon laukan kanssa ja etenkin vaihtojen. Kun poni luottaa ratsastajaansa se hyppää melkein mitä tahansa, korkeudesta ja ulkonäöstä riippumatta. Maastossa ruunalla riittää virtaa, se nauttii maastoesteistä ylikaiken ja tykkää muutenkin vaan painaa pellolla täyttä laukkaa, siellä sitä saa pidellä aika paljon, koska pukitkin ovat lempipuuhaa maastossa.

Hoidettaessa Balu on ponimainen poni, se tykkää paljon huomiosta ja rapsuttelusta, mutta silti huonoina päivinä juoksee pihalla karkuun ja pullistelee satulavyötä kiristäessä. Paavo antaa hoitajalleen haastetta juuri sopivan verran, ja tilaisuuden tullen maksaa kaiken kiusaamisen korkojen kera. Ruuna nauttii rauhallisesta tallista, jossa sitä voi harjailla jopa tunteja ponin kyllästymättä, pihalle päästessään se sitten riehuu oman aikansa kavereiden kanssa laukkailemalla päästä päähän. Paavo on seurallinen, se tykkää kaikenlaisesta ajanvietteestä, kuten ulkona harjailu ja talutuslenkit. Irtohypyttäessä ruuna osaa olla villi tai laiska, riippuu päivästä, mutta aina hyppää yli metriä liidokkaalla loikalla, eikä ponia tarvi edes ajaa estekujalle vaan se hyppii mielellään vähän erilaisempiakin viritelmiä.

Muuta muistettavaa:

 • estetunneille jännesuojat etusiin ja vatsapanssari vyöksi sekä rintaremmimartingaali.
 • Koulussa suojat takasiin.
 • alle +10 ruskeasiniruudullinen fleece-loimi, alle +4 punaraidallinen toppaloimi kaulakappaleella, sateella tummansininen sadeloimi.
 • Sisällä turkoosiruskea fleeceloimi.
 • talvella jos maa on jäässä, ulos putsit ja jännesuojat kaikkiin jalkoihin.
 • Talvella mukaan ruskea royal equusin ratsastusloimi, käynti-ravimaastossa voi olla aina päällä, koska poni on klipattu.

 

Ruokapäiväkirja:

Klo 7.00:  2kg kuivattua heinää, 1 litra kauraa ja 0,2 litraa Speed Power - energian täydennys rehua, 0,25 litraa prixiä

Klo 12.00:  2kg kuivaheinää ja 1 litra prixiä

Klo 15.00:  magnesiumia, 0,20 litraa melassia, 2dl pellavaa, Chevinal Plus - vitamiini ja hivenainelisää, 1 dl kauraa ja 1 kg kuivaheinää

Klo 20.00:  2kg kuivaa ja esikuivattua heinää, 1 litra kauraa, 0,2 litraa Racing Power - energian täydennys rehua

 SUKUTAULU 

I. Geroilo

ii.  German II Iii. Gessu
Iie.  Manna I
Ie.  Lolita Iei.  Leonardo
Iee.  Leena
E.  Iita Ei.  Iivor Eii.  Igor I
Eie.  Vonnie
Ee.  Teklan Tellu Eei.  Tivano
Eee.  Tekla

 kuva © Brenda, Kopiointi Alegre

Vieraskirja  1  2  > [ Kirjoita ]

Nimi: Lotta

27.02.2012 23:17
26.2.2012 Saaran estevalmennus

Keli oli tänä sunnuntaina melkein nollassa, taivas oli sininen ja aivan pilveetön ja lumi oli aivan ihanan näköistä kiillellessään auringon valossa. Oli siis mitä ihanteellisin päivä lähteä Ponihaan valmennukseen med Paavo tietenkin!

Pyrähdin tallille bussilla, vein jotain kotona olleita tavaroita kaappiin ja lähdinkin hetimiten hakemaan Paavoa tarhasta. Poni oli taas ihan intopinkeenä, sähläs omiaan käytävällä kun sen siinä harjailin ja ei muutenkaan malttanut pysyä oikeen paikoillaan. Varustin normaalisti satulan ja suitsien lisäksi ponin myös rintaremmimartingaalilla, jännesuojilla ja vatsapanssarilla. Kun oltiin kummatkin valmiina niin lähdettiinkin sitten maneesia kohti.

Heti alkulämpissä hain ponia jo hyvin tuntumalle ja pyöreäksi. Paavo oli muuten tosi hyvin kuulolla, mutta sillä tuumas taas olla vähän liikaa energiaa, joten välillä poni ei malttanut keskittyä. Huolellisen lämpän jälkeen nostettiin laukka ympyrällä ja treenattiin siinä ihan vaan ristikko-maapuomi treeniä. Poni alko tässä kulkeen ihan hyvin, lyhensi ja pidensi askelta kumpaakin toosi hyvin! Vaihettiin välissä suuntaakin että saatiin toinenkin puoli lämpimäksi, Saara rakensi samaan aikaan pientä rataa toiseen päätyyn kun treenailtiin Paavon kanssa itse. Saaran saatua radan valmiiksi Paavo sai hetken kävellä kunnes lähdettiin laukkaamaan kahdeksikolla rataa. Ristikoita oli paljon, laukanvaihdot aina kahdeksikon ns. päädyissä. Vaihdot tuli ihan näppärästi, välillä vaan veny vähän liian pitkäks mutta melko tarkasti muuten. Toisella kahdeksikon pitkällä sivulla oli ristikko-kolme askelta-ristikko-kaks-50 cm pysty-yks-okseri. Tää osottautu loppujen lopuks hankalemmaks miltä ehkä kuulostaa, sai olla todella tarkkana askelten kanssa. Saara rakensi ihan urallekin myös vähän korkeampaakin estettä, 80 cm pysty ja 100 cm okseri. Lähinnä vaan pieneksi piristykseksi, muuten keskityttiin oikean ponnistuskohdan,esteelletuloon ja hiomiseen. Otettiin myös kaariuralla pieniä ristikoita, joissa tuli tiuhaan laukanvaihtoja. Poni oli taas kerran ihan super ja se virtakin saatiin kulutettua lopuksi melko hyvin ;) Paavo ois ehkä jaksanu vielä vähän pitempään mutta ratsastaja oli ainakin ihan poikki!
Tallissa virutin ponin läpi pesarilla, kuivasin enimmät veet pyyhkeellä ja hieroin vähän linimenttiä jalkoihin. Ponin oma fleeceloimi selkään ja nippu heinää syötäväksi, kyllä kelpasi :) Itse jouduin jo tässä vaiheessa lähtemään kotia päin, oli vielä paljon puuhaa mutta pian taas tallille!

Nimi: Lotta

22.02.2012 21:02
22.2.2012 Pieni maastolenkki

Tosiaan en aikaisemmin kirjoittanut ollenkaan Ponihaan ystävyyspäivän koulukisoista, joten kirjoitan nyt ne tähän samaan syssyyn pikaisesti :) Eli 14.2 oli täällä kotitallilla koulukisat, Paavon kanssa osallistuttiin merkkiluokkin C ja B. Olin hirvveen hirvveen tyytyväinen poniin, C merkistä 66,6 % ja B merkistä 63 %! Poitsu meni nätisti kummankin radan, alku tuumas olla vähän tahmeeta mutta parani aina loppua kohden! Toiseen luokkaan mennessä oli vähän motivaatio jo kulutettu edellisessä C luokassa, mutta hyvin selvittiin :) Tyytyväinen olen, ei muuta!

Sitten tähän päivään. Tulin tallille heti koulun jälkeen ja en siinä enenpää alkanut kuhnailemaan vaan laitoin ponskan heti valmiiksi. Balu tykkäs räplätä harjoja, takin hihaa sun muita koko hoidon ajan, höpsö poni, sillä oli taas pari päivää taukoa ratsastelusta.. Se kyllä kostautu taas ratsaille lähdössä. Toinen puski eteenpäin kuin höyryveturi, tosin pikajunan vauhdilla. Koko hommasta ei tullut mitään, joten mentiin tarpomaan about 20 minuutiks umpihankeen, ja se autto! Poni sai rehkiä taas kerran kunnolla, jonka jälkeen pienet laukkapätkät maastossa ja takasin tallille. Perushoidot ja loimi selkään, niin poni pääs vielä tarhailemaan illaksi :) Siivoilin karsinan ja putsasin ruokakipotkin siinä samalla. Tuttuun tapaan laitoin myös ruoat valmiiksi, jonka jälkeen lähdinkin kotia päin. Ens kerralla hypitäänkin esteitä!

Nimi: Lotta

13.02.2012 17:18
13.2.2012 Pientä koulutuuppausta ennen kisoja

Päivä ennen ystävänpäivää, ja päivä ennen Ponihaan koulukisoja! Pyrähdin tallille heti koulun jälkeen bussilla. Sunnitelmissa oli treenata Paavon kanssa vielä jotain perusjuttuja huomisen kouluohjelmasta ja piristykseksi ponille hankalempia asioita kuten avoa ja väistöjä. Paavo oli tarhaillut koko päivän, joten hain ruunan tarhasta ja laittelin normisti kuntoon tallissa. Maneesi oli varattu kolmelta alkavalle koulutunnille, joten jouduimme tyytymään kenttään. Onneksi kenttä oli aurattu, joten ongelmia senkään suhteessa ei tullut. Kävelin alkulämpät mitään kiirehtimättä, kerrankin poni kulki rauhallisesti, kiitos siitä eilisen maastoratsastuksen. Lämppien jälkeen aloittelin heti reippaalla ravilla, sovelsin Korpilahden ja Saaran pitämien valkkojen tehtäviä treenaten näin mm. harjoitusravin ja keskiravin eroa, laukkaa (vasen-, oikea- ja vastalaukka), pyöreyttä volteilla ja muutenkin aivan perusjuttuja tuntuman ja oman istunnan kanssa. Poni kulki mieleeni ihan näppärästi, pientä kankeutta oli havaittavissa mutta kun mentiin eteenpäin niin sekin alkoi hälvetä. Treenasin laukannostot tarkoiksi, vasen kierros oli ponille yhä vahvempi mutta oikeaakin treenattiin paremmaksi. Loppuun onnistuneiden suoritusten jälkeen otin vielä pätkän väistöä siksak teemalla, ja poni oli ihan super! Avossa takapää oli vielä vähän jäljessä ja parannettavaa oli, sulun treenaamisen jättäisin vielä koulukisojen jälkeen. Kaikenpuolin onnistuneista treeneistä poni sai palkaksi kunnon taputukset. Loppukäyntien jälkeen poni talliin ja varusteet pois, harjaus ja loimi niskaan ja vielä poni ulos. Palkaksi hyvästä treenistä sai poika vielä porkkanan, hyvin maistui! :)
Ennen lähtöä siivoilin vielä kummankin ponin karsinan ja iltaruoat tuttuun tapaan valmiiksi. Sitten pitikin jo lähteä kotiin läksyjen ja muiden touhujen pariin.

Nimi: Lotta

12.02.2012 20:22
12.2.2012 Reipas maastolenkki (tarina)

Tänään ei ollutkaan ollenkaan Saaran valmennusta, joten suuntasimme porukalla Petran ja Saran kanssa maastoon. Tulin tallille aamulla kukonlaulun aikaan, joten sainkin autella Saaraa ponien aamuruokinassa. Kun ruoat oli jaettu hoitelin Paavon rauhassa kuntoon, poni seisoi nätisti paikoillaan ilman mitään kummempia ongelmia. Kun Sara ja Petra vihdoin tulivat laitettiin loputkin ponit valmiiksi ja päästiin lähtemään maastoon.
Pakkasta oli reilut kymmenen astetta, aamu oli kirkas ja lenkki pitkä. Reitti kulki joen viertä kylän läpi peltotielle, josta kuljimme vielä hiekkamontulle laukkailemaan ja sieltä suorinta tietä takaisin tallille. Paavolla oli taas ihan superisti virtaa, en tajua miten poni aina kerää kaiken ylimääräsen energian vapaapäivinä. Totesin myös, että martingaali tai rintaremmi ois paikallaan maastossa ja esteillä mentäessä, varsin ärsyttävää kun poni on sillä tuulella että sitä päätä pitää kurkotella taivasta kohti. Muuten lenkki sujui hyvin, kyllä se poni siitä loppujen lopuks rauhottu kun tarvottiin umpihangessa pellon läpi tielle ja vielä kunnon laukkapätkät montussa. Ilopukit kuuluivat myös laukkapätkien piristyksiksi Balun mielestä, mutta pysyin kuitenkin selässä vauhdista huolimatta.
Tallilla poni oli jo aivan poikki ja seisoikin kiltisti koko hoidon ajan karsinassaan. Kävin hikisimmät kohdat läpi märällä sienellä ja lopuksi kuivasin vielä pyyhkeellä. Päälle vielä harjaus ja kavioiden putsaus + toppaloimi selkään ja poni tarhaan. Vielä viimeiset höyryt sai päästää ulos ennenkuin malttoi rauhoittua tarhaan :) Siivoilin vielä karsinan päivän päätteeksi ja sekoittelin ruoat kummallekkin ponille.

Nimi: Lotta

12.02.2012 00:27
5.2.2012 Korpilahden kouluvalmennus (tarina, kuten edellisessäkin)

Saaran pitämien valmennusten lisäksi joka toinen viikko meillä olisi tästä eteenpäin Petran kanssa yhteinen valkka (koulu,este, kenttä) Korpilahdessa Niinan pitämänä. Tulin tallille hyvissä ajoin, putsasin ajan kuluksi jopa Paavon varusteet ja kummankin ponin karsinat. Siivoilujen jälkeen hoitelin Paavon lähtökuntoon, poni traikkuun ja lähtö Korpilahteen med Petra, Curre ja Saara.
Korpilahdessa poneille varusteet päälle ja enimmät energiat tuhlailtiin maastossa. Paavolle sai ottaa oikein kunnon laukkaspurtin ennenku tää loputon virtakone vähän rauhottu, lenkin jälkeen mentiin sitten maneesiin aloittelemaan valkkaa.
Alkuun aloiteltiin ihan perusjutulla, poni kuulolle käyntiä työstämällä käynti-seis siirtymisillä. Ei Paavon mieleen, mutta lopulta onnistuivat. Viimeviikkoiset opit olivat onneksi edes jotenkuten ponin mielessä, aivan ulapalla ei siis oltu. Pientä työstämistä myös volteilla, Balu kulki nätisti ja pyöreänä. Treenailimme pitkällä sivulla kaarilla harjoitusravia, lyhyet sivut keskiravia. Vaihto oli aluksi hankalaa, mutta loppua kohden parani piirun verran. Avot sujui edelliseen kertaan verrattuna jo paremmin varsinkin käynnissä, ravi tuotti oikeaan kierrokseen hankaluuksia mutta tätä treenataan yhä! Laukanvaihdot oli se ykkösjuttu, meni toooosi hyvin. Tunnin jälkeen virutin ponin pesuboxissa -> linimentit jalkaan -> harjaus -> kuljetusvarusteet päälle ja traikkuun. Ponihaassa vielä loimen vaihto, heinäverkon täyttö, melassit nokan eteen ja iltaruoat valmiiksi kummallekin ponille. Mukava valkka ja tyytyväinen poniin! :)


Nimi: Lotta

11.02.2012 22:06
28.01.2012 Ensimmäinen kouluvalmennus

Saara lupautui pitämään mulle ja Paavolle joka sunnuntai yksityisen valkan, joten päästään nyt ponin kans oikein kunnon treeneihin. Tänään oli eka valmennus, odotin paljon ponin ekalta ratsastukselta! Ensimmäiseksi puunasin pojan huolellisesti läpi, Paavo oli hieman hermostunut sillä tiesi pääsevänsä kohta liikkeelle. Harjauksen jälkeen kamppeet niskaan, ja lopulta pienten alkusähellysten jälkeen olin onnistuneesti ponin kyydillä. Valkan alkuun oli vielä aikaa, joten kävimme heittämässä pienen lenkin maastossa alkulämmittelyiksi, jospa enimmät energiat saataisiin tuhlattua.
Itse valmennus alkoi melko vauhdikkaasti. Paavolla oli paljon energiaa, ja ponia sai totisesti työstää jotta sen sai kuulolle. Valmennuksen tavoitteena oli saada poni irtonaiseksi ja rennoksi, joka loppujen lopuksi onnistui ihan suhteellisen hyvin. Työstimme vain käyntiä ja ravia, Saaran mukaan laukkaan siirryttäisiin vasta kun perusasiat olisi hallussa. Aloitimme ihan perusjutulla, ponin suoristamisella. Teimme erikokoisia voltteja, joiden jälkeen suoristus ja uusi voltti, suoristus jne. Haasteellista oli saada myös takapää mukaan volteissa. Alun vaikeuksien jälkeen poni kuitenkin kulki jo pyöreästi ja suorassa, tavoite ainakin melkein saavutettu! Tämän jälkeen käynti-seis siirtymisiä ja näiden jälkeen käynti-ravi siirtymisiä. Näihin olin ihan tyytyväinen, treeniä vain niin hyvä tulee (: Valkan haasteellisin osuus oli selvästi väistö, ponin koko olemus muuttui hetkessä notkeasta kankeaksi väistättäessä. Myös avot ja sulut vaativat treeniä, mutta eiköhän ne siitä ajan kuluessa. Loppuun vielä palkaksi otimme kuitenkin pienet laukkapätkät, ja lopetimme onnistuneeseen laukannostoon.
Valkan jälkeen poni karsinaan, kuivaus ja harjaus, toppaloimi niskaan ja poni ulos. Mukava valmennus ja mukava poni, vaikka parannettavaa löytyikin!

Nimi: Lotta

27.01.2012 23:13
27.01.2012 Balun muutto (tarina)

Tänään oli se päivä kun Paavo muutti takaisin Ponihakaan parin kuukauden tauon jälkeen! En olisi uskonut että ruunaa enää nään, saatika toimisin enää sen hoitajana. Tässä kuitenkin ollaan, onnellisena Balu-ponin hoitajana :)
Paavo saapui n. kymmenen aikoihin Ponihaan pihaan. Oli siinä huutoa kerrakseen kun toinen hirnui kummissaan yksin traikussa. Uus paikka ja uudet kaverit tarhassa jännitti, mutta nopeasti päästiin pihan pakkasta pakoon lämpimään talliin. Karsinassa vaihdoin ponille lämpimän fleeceloimen paksun kuljetusloimen tilalle, sekä otin kuljetussuojat pois. Poni tutki karsinan joka nurkan tarkkaan läpi, vasta sen jälkeen pystyi vähän rauhottumaan. Jätettiin sitten Balu hetkeksi karsinaan lepäilemään kun mentiin Saaran kanssa hörppäämään kupponen lämmintä kaakaota ja nauttimaan pullaa tämän talolle. Maittavan välipalahetken jälkeen käytin Balun pielellä tutustumiskierroksella pihalla, käytiin moikkaamassa vanhoja tuttuja Fränkkiä, Lättyä, Delhiä ja Turpoa. Vielä jäi keskinäiset arvojärjestykset selvittämättä, mutta kunhan pääsee myöhemmin temmeltään tarhaan niin varmaan sekin selviää :D Käytiin vielä tallustelemassa kiekka maneesissa ja maastossa vielä perään, aika lens ku siivillä! Takas tallille tultaessa olin itse ainakin aivan jäässä, nopeasti poni kuntoon ja päiväruoaksi pari siivua heinää. Laittelin myös iltapäiväruoat valmiiksi, puolet normiannoksesta tälläkertaa. Enempää ei nyt puuhailtu, poni saa tutustua uuteen kotiinsa vähän aikaa ennenku lähdetään treenailemaan enemmän! :)
Olihan sitä jo kova ikävä <3

Nimi: Saara

24.01.2012 21:26
Tämä on siis Paavon henkilökohtainen hoitopäiväkirja, johon tulee merkintä aina kun olette tehneet ponin kanssa jotain :)
Päivikseen merkitään päivämäärä, sekä mitä olette yhdessä tehneet ja mahdollisia lisätietoja, miltä tuntui, menikö hyvin?

--.--.2011 maasto/koulu/esteet/ajo/valmennus/tunti/kisat
muuta?

©2019 Ponihaka - suntuubi.com